Sinteza literaturii de specialitate privind impactul schimbărilor climatice asupra agriculturii în regiunile temperat-continentale conține o sinteză a cinzeci de articole științifice care acoperă diferite aspecte legate de principalele cercetări și impactul schimbărilor climatice asupra sistemelor agricole din regiunile temperat-continentale. Astfel, pe ansamblu, literatura științifică reliefează faptul că, în sudul continentului european, fenomenele meteorologice extreme (temperaturi ridicate, valuri de căldură, secetă, înghețuri, grindină, furtuni, inundații) vor avea o frecvență mai mare, temperaturile vor crește iar precipitațiile se vor diminua, acest lucru ducând la o mai mică dezvoltare a agriculturii în zonele sud-estice și o extindere a acesteia în regiunile nordice și vestice. Aceste modificări vor avea drept consecință un sezon mai scurt de creștere și dezvoltare al plantelor, creșterea lipsei de apă și accentuarea stresului termic, ceea ce va diminua suprafața agricolă și implicit recoltele obținute.
Perioadele prelungite cu temperaturi extreme ridicate pot chiar să determine distrugerea parțială sau totală a producției agricole; temperaturile extrem de ridicate din perioada de reproducere pot afecta de asemenea negativ viabilitatea polenului și formarea substanței uscate la cereale. La grâul de toamnă, efectele majore ale stresului termic asupra randamentului productiv sunt legate de o reducere a numărului de „frați”, din cauza sterilității și a avortului, iar în final, plante cu dimensiunea boabelor redusă, toate aceste efecte ducând la diminuarea semnificativă a randamentului la cerealiere. Totodată, extinderea sezonului de creștere în zonele nordice poate duce și la o capacitate insuficientă de aclimatizare a plantelor la condiții de rece. Datorită temperaturilor mai ridicate, proiecțiile climatice viitoare reliefează creșterea lungimii anotimpurilor, îmbunătățindu-se capacitatea de cultivare a culturilor în special în nordul Europei. Este de așteptat să se îmbunătățească de asemenea metodele de prognoză a vremii extreme și a evenimentelor meteorologice climatice dăunătoare, creșterea pierderilor înregistrate la culturile de câmp și, în același timp reducerea productivității animalelor în toate regiunile.
Schimbările climatice accelerează totodată și pierderea materiei organice a solului, aceasta având un rol foarte important în îmbunătățirea proprietăților solului prin structură și porozitate, și capacitatea de absorbție (apă, nutrienți ai plantelor), precum și în protejarea împotriva eroziunii. Proiecțiile pentru anul 2050, realizate cu diferite modele regionale și scenariile climatice, arată o creștere generală a stocurilor de carbon organic din sol în Europa în toate scenariile climatice și de acoperire a terenurilor, dar cu unele diferențe în funcție de modelul climatic și scenariile de emisii.